Paul Lakemond, directeur PBL Dakwerken

Het Gilde-systeem biedt alles waarvan je hoopt dat het erin zit

“Vroeger dacht ik wel eens: waar is dat programma waar ik voor een calculatie alleen de meters en aantallen hoef in te vullen?”, zegt Paul Lakemond van PBL Dakwerken uit Velserbroek. “Zo’n programma moet toch gemakkelijk kunnen rekenen met materialen en uren en zo een betrouwbare calculatie kunnen opleveren? Het leek me eenvoudig, maar de oplossing zag ik nergens.   

Tot ik een jaar geleden een video van Gilde Software zag op YouTube. Daar werd precies beschreven en beloofd wat ik wilde. Ik was wat wantrouwend, moet ik zeggen, maar het is helemaal uitgekomen. Het Gilde-systeem maakt zijn beloften waar.” 

Totaalpakket voor hellende en platte daken
“Als ik nu een calculatie maak, hoef ik inderdaad alleen een aantal basisgegevens in te voeren. Meters, oppervlak, aantal schoorstenen, dat soort dingen. Daarna kies ik de materialen uit de materialenlijsten in het systeem. Die zijn er voor zowel hellende als platte daken. De calculatiemodule doet de rest. Voor alle gewone werk zitten er sets in – van materialen en uren – waar de module mee rekent. Je kunt zelf nog bijzonderheden toevoegen of dingen aanpassen als dat nodig is, en daarna kun je de offerte naar de klant sturen. Ideaal. 

Ook ideaal is dat het Gilde-systeem je daarna verder ondersteunt in het project. Als de offerte akkoord is, kun in één moeite je een opdrachtbevestiging sturen en een bestellijst klaarzetten. Zo volgt elke volgende stap logisch uit de vorige. Dat bespaart me niet alleen veel tijd, het scheelt ook fouten. Je hoeft de gegevens maar één keer goed in te voeren.” 

Werken in de cloud
Paul werkt het liefst op een Apple. Maar het Gilde-systeem is gebaseerd op Windows. Het heeft ook helemaal de ‘look and feel ‘van Windows. Gaf dat nog problemen? “Totaal niet. Mijn Gilde-systeem werkt in de cloud en ik kan ermee werken zoals ik altijd op mijn computer werk. Ik heb uiteraard ook het extraatje van werken in de cloudik kan op elke plek in het Gilde-systeem inloggen.” 

Mobiel werken met Outsmart
“Toen ik het Gilde-systeem in de vingers had, heb ik doorgepakt en OutSmart gekoppeld. Voor de werkbonnen. Vroeger kreeg ik einde week een aantal papiertjes, soms met het dakteer er nog aan. Daar mocht ik dan de uren uit opmaken. 

Nu hebben alle jongens OutSmart op hun GSM. Ze kunnen hun materialen en uren invullen, foto’s voor en na makendirect uploaden en de klus digitaal laten aftekenen. Heel gemakkelijk. Ook omdat ik zo het archief perfect op orde houd. Bovendien staan de data direct in het Gilde-systeem en kan ik direct factureren. Ook fijn!”  

Van harte aanbevolen
“Als je in de bouw werkt, heb je regelmatig contact met andere ondernemers. Ook over bedrijfssoftware. Kort geleden klaagde een installateur tegen me over zijn bedrijfssoftware. Ik heb hem spontaan Gilde aanbevolen. Ik weet dat ze ook in de installatiewereld een sterke positie hebben. Ja, hij heeft het aangeschaft en ja, hij is net zo enthousiast als ik.” 

Over PBL Dakwerken

PBL Dakwerken werkt in een cirkel met aan de buitengrenzen Den Haag, Utrecht en Alkmaar. “We hebben twee mensen op kantoor en vier mensen buiten. Onze opdrachtgevers zijn vooral woningbouwverenigingen en aannemers. Daarnaast hebben we ook regelmatig een particulier woonhuis of garage. Met name voor de woningbouwverenigingen verzorgen we ook veel onderhoud.  Ik denk dat de service-module de volgende stap is in de uitbreiding van mijn Gilde-systeem.”