DakOffice Therma: de nieuwe versie van Bouwfysica

Sinds april 2014 is NEN 1068:2012 aan het bouwbesluit gekoppeld. Om de daarin opgenomen wijzigingen door te voeren is in een heel nieuwe versie van Bouwfysica ontwikkeld: Therma.

Therma zal voor klanten met een onderhoudsabonnement middels de automatische update functionaliteit, kosteloos ter beschikking worden gesteld en komt naast de bestaande ‘oude’ versie te staan. De release staat gepland in augustus 2015.

Oude bekende
De module krijgt dus een nieuwe naam Therma. Dit omdat ook de oude module in Dak Office aanwezig blijft voor historische berekeningen. Langjarige gebruikers zullen de naam wellicht nog herkennen. Hij stamt nog uit het DOS-tijdperk en werd ook nog gebruikt voor de eerste Windows-versies. De naam is weer terug omdat hij meer de lading dekt. Zowel voor de Rc- als de condens-berekening is temperatuur/warmte en warmteweerstand de cruciale factor.

Waarom een nieuwe versie?
In april 2014 is NEN 1068:2012 aan het bouwbesluit gekoppeld. Dit gebeurde onverwachts, omdat ingewijden eerder een geheel nieuwe 2015-versie hadden verwacht dan de inmiddels al weer twee jaar oude norm. Vooral ook omdat er tussentijds al een nieuw uitgebreid wijzigingsblad is uitgekomen. Dit wijzigingsblad werd overigens niet aan het Bouwbesluit gekoppeld, maar doorgeschoven naar een later tijdstip. Vreemd, omdat het wijzigingsblad zeer belangrijke onderwerpen bevat.

De softwarebouwers die met deze norm bezig zijn werden behoorlijk door deze ontwikkeling overvallen. De verschillen met de oude norm zijn groot en moeilijk te implementeren. Er is in overleg met verschillende partijen door de meeste softwarebouwers besloten ook het wijzigingsblad toch meteen in de software mee te nemen. Dit om niet binnenkort alles opnieuw te moeten wijzigen.

Wat zijn de belangrijkste verschillen met de oude rekenmodule?
De verschillen zitten in de Rc-berekening. Voor een gedeelte is het oude wijn in nieuwe vaten. De wijzigingen zijn vooral bedoeld om aansluiting te maken met de internationale norm NEN-EN-ISO 6946. Daarin spreekt men overigens niet over de Rc-waarde maar over de U-waarde. Rc- berekenen is vooral een Nederlandse hobby.
De rekenmethodiek richt zich dus op het bepalen van de U-waarde waarna we met een Nederlands sausje de Rc-waarde bepalen.

Het grootste verschil zit in de diverse correcties die we op de Rc toepassen. We moeten rekening houden met convectie, bevestigingsmiddelen, omgekeerd dak en bouwkwaliteit. Allemaal zaken die de Rc kunnen verlagen. In de oude rekenmodule werden deze correcties veelal doorberekend ten koste van de λ-waarde van het isolatiemateriaal. Dat is nu niet meer zo. De U-waarde wordt bepaald met de λcalc-waarde en daarna wordt bij die U-waarde een toeslag opgeteld voor de diverse nadelige invloeden. Opgeteld, omdat Rc de reciproke (omgekeerde) is van U. Hogere U geeft dus lagere Rc.

Nieuwe rekenmethode
Een ander belangrijk verschil is dat de NEN 1068:2012 een nieuwe rekenmethode geeft voor de bepaling van de invloed van bevestigers. De oude norm had een methode die alleen geschikt was voor volledig stalen bevestigers. Tules konden niet mee berekend worden. Om die reden was er in het programma een extra methode opgenomen die ontleend was aan een rapporten van BDA Dakadvies in opdracht van Van Roij Fasteners en Afast. Beide oude methoden verdwijnen en worden vervangen door de nieuwe methode uit NEN 1068:2012.

Voor de condens-berekening is van belang dat er een nieuwe KNMI klimaattabel is opgenomen. Dit is een tabel met langjarige (30 jaar) daggemiddelden van temperatuur en dampspanning per decade (periode van 10 dagen). De oude tabel was van 1960 tot 1990. De nieuwe tabel van 1980 tot 2010. De opwarming van de aarde is daarin terug te vinden. De gemiddelde temperaturen zijn ongeveer een graad hoger.

Ook het uiterlijk van het programma is opgefrist en volgt de stijl van de module Windbelasting Eurocode. Het zal wellicht even wennen zijn, maar we hebben ons best gedaan om alles duidelijker en overzichtelijker te maken.

De uitvoer van het programma heeft ook enige wijzigingen ondergaan, maar is nog duidelijk herkenbaar als een Dak Office-rapport. Nieuw is de volledig uitgewerkte Rc-berekening.

0 antwoorden

Plaats uw reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 × 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.