Marco Schaap, BDS Schilderwerken

Als ik andere bedrijven Gilde laat zien, zijn ze verkocht

Hoe vind je nou de beste bedrijfssoftware voor jouw bedrijf? Marco Schaap, een van de eigenaren van BDS Schilderwerken uit Katwijk, begon een jaar of vijf geleden met een brede oriëntatie. “We hadden een eenvoudig calculatieprogramma maar wilden professionaliseren. Op internet kwam ik al snel Gilde tegen. Ik wilde eigenlijk een aantal aanbieders vergelijken, maar toen ik de demo van Gilde had gezien, ben ik gestopt met zoeken. Het pakket zit zo goed in elkaar, dat ik meteen overtuigd was.”

Logische vervolgstappen
Wat is er zo goed aan? “De logica, de opbouw. Alle stappen vanaf de invoering van het klantenbestand tot en met de financiële administratie volgen logisch op elkaar. Het Gilde-systeem is als het ware een workflow die perfect past bij de workflow van een schilders/onderhoudsbedrijf. Je kunt er alles mee, maar het blijft eenvoudig en overzichtelijk. Ik zou echt niet meer zonder kunnen of willen. Het pakket is de betrouwbare leidraad van onze onderneming.”

Makkelijk eigen maken
Je kon er eigenlijk zo mee aan de slag? “Het Gilde-systeem is een geavanceerd programma met veel mogelijkheden. Die moet je je wel eigen maken en daar heb je wat tijd voor nodig. Maar Gilde biedt goede trainingsmogelijkheden en – heel belangrijk – heeft een helpdesk met prima gasten. Als je een keer ergens niet uitkomt, nemen zij je bij de hand.

Dit jaar zijn we om twee redenen overgestapt van Gilde Compact naar Gilde Pro. De eerste reden is dat Stefan, een van mijn twee compagnons, ook met het Gilde-systeem aan de slag gaat. Dan hebben we Gilde Pro nodig. Mooi: ik zit naast hem en zie hoe gemakkelijk hij zich het systeem eigen maakt. Gaat niet vanzelf, nee, maar de interne logica is ook bij hem een grote hulp.

De tweede reden voor de overstap is dat we de module nacalculatie willen gebruiken. Dat kan uitsluitend met Gilde Pro.

Gilde Software

Gilde Software

Stephan Barendsma, Adri van Dijk en Marco Schaap.

Sterk punt: flexibiliteit
De laatste jaren heeft BDS zich ontwikkeld van een schildersbedrijf tot een specialist in onderhoud. “We willen de regie hebben in het onderhoud van vastgoed, zodat opdrachtgevers weten dat niet alleen het schilderwerk van hoge kwaliteit is, maar ook andere diensten. Denk aan timmerwerkzaamheden, loodgieterswerkzaamheden, kunststof- of gevelreiniging. We zijn een ander bedrijf geworden, maar dat kon prima met hetzelfde Gilde-systeem. Wel gemakkelijk natuurlijk dat Gilde veel andere vastgoedonderhoudsbedrijven als klant heeft, dus ze kennen ook die markt en de specifieke eisen.”

Gemakkelijk meer-/minderwerk begroten
De projecten waar BDS aan werkt, zijn doorgaans behoorlijk grootschalig. “Dat betekent dat er in het werk vaak wensen bijkomen en andere wensen vervallen. Dan is het wel heel praktisch dat ik vanuit de opdracht heel gemakkelijk meer- of minderwerk kan toevoegen. Ik zie dat als een van de sterke punten van Gilde.

Ik laat het pakket wel eens bij andere bedrijven zien. Daarna weet ik bijna zeker dat Gilde er een klant bij heeft. Als je in de gaten hebt welk gemak je ervan hebt, ben je verkocht. Zo simpel is dat.”