Gilde DakOffice Windbelasting vernieuwd

Conform NPR 6708 en met totaal vernieuwde presentatie 

Dakbedekkingsbedrijven moeten werken volgens de normen van het Bouwbesluit. Daarom gebruiken ze bijna allemaal DakOffice, het ideale hulpmiddel om te rekenen conform deze normen. Het pakket bestaat uit vier modules: Bouwfysica, Detail, Energie en Windbelasting. De software is ontwikkeld in samenwerking met VEBIDAK, Kiwa BDA en gebruikers. “De module Windbelasting is nu sterk vernieuwd”, zegt Jan van Elzelingen, de ontwikkelaar van DakOffice.

“De module werkt met de nieuwe richtlijn NPR 6708. Bovendien krijg je het resultaat van de berekening voortaan anders in beeld. De lay-out is volledig vernieuwd. Op een extra blad in de printout staat vanaf nu een grote dak-plattegrond met daaronder de uitvoeringsregels per dakzone. Het is één van de verbeteringen waar gebruikers om gevraagd hebben.” 

Nieuwe lay-out geeft aanzienlijk meer overzicht 

Rekening houden met hoogteverschillen en hoge gebouwen
De nieuwe versie van Windbelasting rekent met een aantal nieuwe waardes die in NPR 6708 zijn opgenomen. “Maar deze versie gaat verder”, zegt Jan. “NPR 6708 gaat er vanuit dat Nederland vlak is. Alsof er geen gebouwen op een helling staan. Volgens NEN-EN 1991-1-4 moeten we bij de berekening van de windbelasting echter wel een eventuele helling meerekenen. In de nieuwe versie van Windbelasting is het daarom mogelijk om de referentiehoogte te vergroten voor gebouwen die aan de kust op een dijk of duin staan. Dat maakt de berekeningen waarheidsgetrouwer en dus betrouwbaarder voor gebouwen op een dergelijke windgevoelige locatie. De referentiehoogte kan nu ook worden aangepast om de invloed van hoge gebouwen in de omgeving te verrekenen. Ook de invloed van hoog opgaand werk wordt nu meegenomen in de referentiehoogte.  

PSO? Dan gratis update 
Vrijwel alle gebruikers van Windbelasting hebben ook een onderhoudsabonnement (PSO). Voor iedere gebruiker met een lopend onderhoudsabonnement (PSO) is de update gratis inbegrepen. Updaten gebeurt automatisch via het internet. Je ontvangt bovendien een ‘gebruiksaanwijzing’: een weergave met wat er is aangepast in de nieuwe versie t.o.v. de oude versie – en dat zijn er meer dan we hier kunnen behandelenDe ervaring leert dat de gemiddelde gebruiker hiermee goed uit de voeten kan. Mocht u behoefte hebben aan een persoonlijke instructie, kunt u dit opnemen met uw relatiebeheerder.  

0 antwoorden

Plaats uw reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twaalf + een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.