Grote belangstelling voor kennissessie automatisering

De 9e editie van de kennissessie Automatisering kende een recordopkomst met 38 deelnemers. Deze door RAI CarrosserieNL en Gilde Software georganiseerde bijeenkomst woensdag 27 maart voorafgaand aan de 2e dag van Transport Compleet in Hardenberg kende vele onderwerpen die allemaal gerelateerd waren aan Carlogic, het meest gebruikte ERP pakket in de carrosseriebouw.

Gestart werd met een terugblik op in de vorige sessie in Gorinchem behandelde thema’s. Henri Polman ging in op de status en ontwikkeling van de portable magazijnscanner van Gilde Software waarmee nu naast onderdelen ook op een simpele manier uren gescand kunnen worden. Verschillende YouTube-filmpjes zijn beschikbaar om het gebruik van Carlogic te ondersteunen. De opvolger van de huidige generatie Carlogic software wordt momenteel door Moser, de ontwikkelaar van de software in het thuisland Duitsland uitgeleverd. Gilde software wil graag binnenkort een carrosseriebouw bedrijf met de nieuwe software de praktijktest laten doen; dit wordt opgepakt door JS Laadtechniek. Betreffende actuele managementinformatie snel visueel zichtbaar maken: Gilde levert hiervoor een tool met een dashboard dat geheel op de eigen wensen is in te stellen en onder meer het snel vergelijken van data met voorafgaande jaren mogelijk is. Veel belangstelling was er voor het automatisch verwerken van digitale facturen. Ervaringen met de twee verschillende systemen die Gilde hiervoor aanbiedt werden door gebruikers gedeeld inclusief de voor- en nadelen.

QRM en ERP
In een presentatie van Jasper Burgers van RAI CarrosserieNL werd ingegaan op QRM en de mogelijkheden die QRM biedt om meer uit een ERP systeem te halen. QRM staat voor Quick Responsible Manufacturing, in het Nederlands doorlooptijdverkorting. In 2018 hebben 8 carrosseriebouwbedrijven QRM geimplementeerd in hun organisatie, de resultaten zijn in februari 2019 gepresenteerd aan de carrosseriebouw.

Gereedschapbeheer
Luuk Scholten, specialist bij Gilde, presenteerde de tool ‘Gereedschapbeheer’ waarmee arbeidsmiddelen die in het bedrijf worden gebruikt (van elektrische boormachine tot hefbrug) kunnen worden geregistreerd, wanneer het jaarlijkse onderhoud en de verplichte inspectie dient te worden uitgevoerd inclusief de keuringsrapporten. Ook de kosten die jaarlijks worden gemaakt kunnen worden bijgehouden. De tool is grotendeels zelf in te richten en de bediening is eenvoudig.

Optimaliseren van ERP systeem
Na een lunchpauze was het woord aan Marc Wentholt, projectleider van Gilde Software. ‘Optimalisatie van uw systeem’ was het thema en met een aantal prikkelende stellingen ontstond een levendige discussie over wat carrosseriebouwers verwachten bij onder andere de aanschaf  en optimalisatie van software, waar ze zelf goed over moeten nadenken voordat ze software implementeren en wat in de ogen van een aantal aanwezigen de rol van een softwareleverancier in deze is. Flink wat aanwezigen hadden het idee dat ze veel meer uit hun systeem kunnen halen als dat werd gedaan. Enerzijds door gebrek aan kennis en tijd wat ten koste gaat van de praktijkgerichte ondersteuning. Van hieruit kwamen enkele ideeën om de behoefte aan meer kennis en met name praktische kennis (tips en tricks) in te vullen. Deze ideeën zullen samen met de input die werd gegeven via de evaluatieformulieren de komende periode verder worden uitgewerkt waardoor het zeer wel mogelijk is dat de 10e editie tijdens Transport Compleet in Gorinchem woensdag 4 september a.s. een nieuwe weg in zal gaan slaan. In ieder geval zijn er nu al voldoende onderwerpen aanwezig om hiermee de komende editie te kunnen gaan vullen.

Presentaties downloaden
Presentatie CarrosserieNL
Presentatie Gilde Software

0 antwoorden

Plaats uw reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

11 + 18 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.