Het nieuwe BTW-tarief van 9% en uw Gilde-systeem

Gilde Software

Het kabinet wil het verlaagde BTW-tarief per 1 januari 2019 verhogen van 6% naar 9%. Het lage tarief geldt onder andere voor werkzaamheden aan woningen. Als de Eerste Kamer dit najaar akkoord gaat met dit voorstel zijn er aanpassingen nodig in het Gilde-systeem. Herinnert u zich nog dat het hoge BTW-tarief werd verhoogd van 19% naar 21%? De wijzigingen voor het nieuwe verlaagde BTW-tarief gaan hetzelfde in zijn werk.

Wijzigingen in de projectenmodule
Wie het Gilde-systeem zonder de financiële module gebruikt moet het nieuwe BTW-tarief aanmaken en de instellingen voor het oude tarief wijzigen. Daarnaast dienen één of meer grootboekrekeningen gewijzigd te worden.

Wijzigingen in de financiële module
Alle gebruikers van het Gilde-systeem met de financiële module moeten het nieuwe tarief aanmaken en de instellingen voor het oude tarief wijzigen. Daarnaast dienen zij één of meer grootboekrekeningen te wijzigen. Tot slot dienen zij de BTW-aangifte aan te passen.

Let op bij offertes voor werkzaamheden vanaf 1 januari 2019
Als het verlaagde BTW-tarief wordt verhoogd, moet u daar nu al rekening mee gaan houden bij het uitbrengen van offertes voor werkzaamheden die gepland staan vanaf 1 januari 2019. Het is daarom verstandig om de volgende toelichting in uw offerte op te nemen:

“De overheid overweegt om het verlaagde BTW-percentage te verhogen van 6% naar 9%. Indien deze verhoging wordt doorgevoerd, moeten wij deze verhoging aan u doorberekenen. De prijs in de offerte moet dan worden verhoogd met de aangepaste BTW.”

Doet u dit niet, dan loopt u het risico bij uw offertes aan consumenten de BTW-verhoging zelf te moeten betalen.

Vraag uw accountant of fiscalist
Gilde kan u alleen informeren over de aanpassingen in het systeem en hoe u deze door kunt voeren. Raadpleeg uw accountant of fiscalist over wat de verhoging van het verlaagde BTW-tarief voor u betekent.

Zelf doen of laten doen?
Hier vindt u de handleiding HandSoft Pro, de handleiding HandSoft en het bijbehorende XML-bestand. Hiermee kunt u de wijzigingen zelf doorvoeren. Deze vindt u in week 39 op onze website. Heeft u liever dat een medewerker van Gilde Software tegen afgesproken tarief de wijzigingen voor u doorvoert? Neem dan contact op met uw accountmanager.

0 antwoorden

Plaats uw reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − elf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.