Nieuwe versie Windbelasting (DakOffice)

Gilde Software
Gilde Software

Een scherm uit het Belgische deel
van het programma.

Binnenkort verschijnt de nieuwe versie van NPR 6708. Dit is een praktijkrichtlijn voor het gebruik van de NPR 6707-norm voor de bevestiging van dakbedekking.

De nieuwe NPR heeft gevolgen voor het bepalen van de windbelasting. Daarom werken we aan een nieuwe versie van het programma Windbelasting. De huidige versie van Windbelasting hanteert de vereenvoudigde rekenmethode uit NPR 6708 voor de bepaling van de windbelasting per dakzone. Deze vereenvoudigde methode heeft als nadeel dat er altijd een hogere windbelasting uitkomt dan wanneer de uitgebreide methode van de NEN EN 1991-1-4 wordt gebruikt. Om de berekening te vereenvoudigen wordt bij elke factor uit de formule steeds de meest veilige waarde gekozen. Dit zorgt voor een overdimensionering van de bevestigingssystemen. Dus: overbodig werk en overbodige kosten.

De nieuwe versie van Windbelasting berekent de windbelasting volgens de methode van de NEN EN 1991-1-4. De resultaten zullen hierdoor iets gunstiger gaan uitvallen. Let er wel op dat wanneer je een oude berekening gaat herrekenen er dus een iets ander resultaat uitkomt.

Ook voor België
In het programma Windbelasting komt ook de mogelijkheid om berekeningen voor België te kunnen maken met de daar geldende normen en voorschriften. Voorlopig alleen in het Nederlands, niet in het Frans. Het deel voor de bepaling van de windbelasting is inmiddels klaar mede dankzij de informatie die werd ontvangen van de WTCB. Voor de koppeling met de bevestigingssystemen wordt contact gezocht met bedrijven uit België om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de praktijk.

FM-approval
De laatste tijd komen er steeds meer vragen over FM-approval. Het FM-approval is een keurmerk dat wordt afgegeven door ’s werelds grootste verzekeringsmaatschappij FM Global. De windbelasting wordt hierbij met iets andere waarden berekend. Momenteel wordt onderzocht of we ook deze systematiek kunnen opnemen in het programma.

Voor meer informatie neemt u contact op met Jasper Mondeel, branchemanager Dak: j.mondeel@gildesoftware.nl of 0316-345 050.

0 antwoorden

Plaats uw reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.