Willem Huiberts, directeur Bouwbedrijf Huiberts b.v. (Renkum)

Gilde-systeem doet precies wat ik voor ogen had

“Gilde heb ik leren kennen toen ik bedrijfsleider was bij een bouwbedrijf. We oriënteerden ons op een nieuw pakket bedrijfssoftware. Voordat tot aankoop van een pakket besloten was, ben ik daar vertrokken. Toen ik in 2017 mijn eigen bouwbedrijf voorbereidde, wilde ik dat met het Gilde-systeem doen. Waarom? Omdat dit pakket me precies zou helpen zoals ik voor ogen had. Het is doordacht en met de inbreng van gebruikers steeds verder verbeterd. Daardoor staat er nu een heel praktisch pakket waar je direct mee aan de slag kunt.

Het Gilde-systeem scoort hoog op gebruiksvriendelijkheid. Op de opleiding in Duiven, die ik een half jaar wekelijks kon volgen, hebben ze me niet veel gezien. Dat zegt wel wat. En de helpdesk is goed. Als ik bel, word ik dezelfde dag geholpen. Dat zijn voor mij plussen die bijdragen aan een heel goede prijs-kwaliteitverhouding.

Geen maatwerk, maar wel precies passend
Maatwerk is verleidelijk, maar ik wil het niet. Een pakket aanpassen aan de mensen is altijd te duur. In aanschaf en in onderhoud. Ik wil wél een flexibel standaardpakket dat is toegesneden op mijn bedrijf. Dan heb ik het meer over de lay-out en over specifieke aanpassingen. Een voorbeeld? Halverwege 2018 heb ik de module Logistiek aangeschaft. Die is zo ingericht, dat contracten met toeleveranciers voor een project kunnen worden ingevoerd. In de nacalculatie controleert het pakket automatisch of de prijs die in het contract is afgesproken ook in de kosten is opgenomen. Dat vind ik nou handig.

Extra: snelle test database
Er zijn situaties waarin ik een testdatabase wil gebruiken om verschillende scenario’s te vergelijken. Als je de gegevens verandert, zie je meteen wat er gebeurt. In het Gilde-systeem kan ik zelf zo’n testdatabase aan maken. Gewoon mijn database kopiëren en gebruiken. Zo krijg ik realtime de actuele workflow in beeld en kan ik mogelijkheden en gevolgen testen. Met actuele gegevens, zonder wachttijd en zonder iets te simuleren. Dat is echt uniek.”

Gilde-systeem perfect voor mkb-bedrijf als het mijne

Willem Huiberts werkt al bijna zijn hele leven in de bouw. Niet gek dat zijn droom een eigen bouwbedrijf was. Dat begon hij in 2017 in Renkum. Zijn opdrachtgevers zijn bedrijven en particulieren. Voor hen voert Bouwbedrijf Huiberts uiteenlopende projecten uit. Denk aan aanbouw, uitbouw, verbouw en beheer- en onderhoudswerken. Inmiddels heeft hij drie mensen op de loonlijst. “Maar er zijn tijden dat er 10 mensen voor mijn bedrijf aan het werk zijn, en natuurlijk diverse onderaannemers.” De bouw stelt hoge eisen aan bedrijfssoftware. “Denk aan vaak forse calculaties en professionele offertes, projectbewaking op deelbudgetten, facturering van projecten en regiewerk. Daar lijkt het Gilde-systeem wel voor gemaakt. Bovendien is er de geïntegreerde boekhouding, waardoor alles nog efficiënter wordt. Ik adviseer concurrenten niet graag, maar in dit geval zal het wel duidelijk zijn.”