Pascal Butz, calculator/werkvoorbereider Van Damme Asbestsanering

Het Gilde-systeem helpt ons groeien

Van Damme Asbestsanering uit Heinkenszand (Z) wil groeien. Dat was zo ongeveer het eerste wat Pascal Butz in mei 2019 te horen kreeg toen hij zijn werk daar begon. “Ambitie is altijd goed”, zegt de calculator/werkvoorbereider, “maar dan moet je bedrijfsvoering daar wel op zijn voorbereid. In deze branche moet je dan bijvoorbeeld dossiermatig werken, is mijn ervaring. Daarmee krijg je overzicht en structuur. Dat deed Van Damme nog niet. Dus stelde ik voor een goed pakket bedrijfssoftware aan te schaffen.”

Gilde kent de branche asbestsanering
“Eerlijk is eerlijk: bij de keuze had Gilde een voorsprong. Want ik had al eerder gewerkt met het pakket en was er enthousiast over. Bovendien kent Gilde Software de branche, want er zijn aardig wat andere asbestsaneerders die ook met het Gilde-systeem werken. Afijn, er is een presentatie georganiseerd, en die was nogal overtuigend. Dat de software alle bedrijfsprocessen in één logische volgorde ondersteunt, geeft veel gemak. Aantrekkelijk is ook dat je vanuit het projectdossier heel snel door kunt naar de facturatie.”

Gilde Software

Hoge verwachtingen
“Na de presentatie waren de verwachtingen hoog. Ik was zelf ook benieuwd. Want het zijn vooral mijn collega’s die het Gilde-systeem gebruiken. De bedrijfsleider die de offertes maakt. De collega die blij is met dossiermatig werken omdat ze nu heel gemakkelijk werkplannen kan maken en aanpassen. En degene die de facturen maakt en de boekhouding doet, ook in Gilde.

Het is altijd even zien hoe mensen met een nieuw pakket omgaan. Maar het Gilde-systeem zit zo logisch in elkaar, dat je met een paar handvatten feilloos op weg kunt. Dat is echt een sterk punt.”

Gemakkelijk leren in de praktijk
Hoe hebben jij en je collega’s het Gilde-systeem leren gebruiken? “In de praktijk. Gilde heeft een beproefde methode van implementeren. Dat gebeurt zorgvuldig en stap voor stap. Er moet van alles ingeregeld en afgestemd worden. We hadden daarvoor enkele afspraken met een consultant van Gilde. Intussen waren wij al aan het werk in het Gilde-systeem. Elke vraag die we hadden, noteerden we. Als de consultant kwam, nam hij de antwoorden met ons door. Zo hebben we het Gilde-systeem al werkende leren beheersen. Het scheelt wel dat ik het systeem al kende, natuurlijk.

We hadden trouwens ook de training van Gilde in Duiven kunnen volgen. Dan zit je ook in een soort praktijksituatie. Maar wij wilden liever in onze eigen praktijk leren. Dat dat kan, zegt wel veel over het gebruiksgemak van deze bedrijfssoftware.”