Gilde-systeem instellen op nieuw laag btw-tarief van 9%

Gilde Software

Op 1 januari 2019  is het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Deze verandering kunt u zelf doorvoeren in uw Gilde-systeem. Kijk daarvoor in onze handleiding Pro of Compact en het bijbehorende XML-bestand. U kunt het ook door ons laten doen, tegen afgesproken tarief.

Wanneer rekent u 6% en wanneer 9%?
Nederlandse ondernemers werken volgens het kasstelsel of volgens het factuurstelsel. Het kasstelsel geldt voor ondernemers die vooral aan particulieren leveren. Zij zijn btw schuldig aan de fiscus als zij de inkomsten hebben ontvangen (in kas of op de bank). Als u met het kasstelsel werkt, past u het 9% tarief toe op inkomsten die u in 2019 heeft ontvangen. Op alles wat voor 1 januari binnen was, past u het 6% tarief toe.

Het factuurstelsel geldt voor ondernemers die aan ondernemers leveren, of aan rechtspersonen als een stichting of vereniging. Het moment waarop u de factuur verstuurt, bepaalt de hoogte van het tarief. U moet officieel factureren voor de 15e dag na afloop van de maand waarin u de prestatie heeft verricht. Dus: als u op 30 december iets heeft geleverd aan een andere ondernemer, kunt u nog in 2018 factureren of uiterlijk op 14 januari 2019. Op een factuur uit 2018 rekent u 6%, op een factuur uit 2019 rekent u 9%.

Bijzondere gevallen

  1. U levert aan particulier en past factuurstelsel toe. Het tijdstip waarop u de prestatie verricht, bepaalt welk btw-tarief geldt. Als u in december iets geleverd heeft aan een particulier en u stuurt in januari de rekening, geldt het 6% tarief van 2018. Ook als u geen factuur aan de particulier, geldt het tijdstip van prestatie.
  2. Ontvangt u een vooruitbetaling, dan geldt het btw-tarief van het moment van ontvangst.

0 antwoorden

Plaats uw reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig + zestien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.