Had ik maar een back-up gemaakt!

Gilde SoftwareHet gebeurt op de achtergrond. Het is ooit voor u technisch in orde gemaakt. U heeft er misschien zelfs geen erg in dat het gebeurt. Maar als het misgaat, dan is het ongemak en de dataschade vaak groot. Of had u tot op heden nog niets geregeld?

We hebben het over het maken van back-ups van uw bedrijfs-cruciale data die u dagelijks verwerkt in uw Gilde-systeem. Wij raden u aan om proactief te controleren of u een back-up proces in werking heeft en of deze nog naar behoren werkt. Heeft u geen inzicht? Vraag het uw systeembeheerder. En twijfelt u? Vraag het dán aan Gilde Software. Bij wijze van second opinion kijken en denken we graag met u mee.

Handvatten en vuistregels voor het maken van back-ups

Hieronder vindt u alvast een aantal vuistregels en handvatten voor succesvolle back-ups. De kans is groot dat hier een antwoord op uw eventuele vragen staat zodat u kunt zorgen voor back-ups van uw bedrijfsdata.

Graag willen wij u allereerst wijzen op het feit dat het maken van een back-up een primaire taak is van de systeembeheerder. Het neemt niet weg dat wij u graag de handvatten willen geven om ervoor te zorgen dat uw data periodiek wordt geback-upt.

1. Access-database
Werkt u met een Access-database? Dan hoeft u alleen hiervan een back-up te maken. In overleg met uw systeembeheerder kunt u bepalen in welke mate de back-ups gemaakt worden.

  • Het advies is om een back-up op een aparte locatie op te slaan (dus niet op dezelfde locatie als de database).
  • Bij het maken van een back-up van een Access-database, kan een kopie worden gemaakt van de originele database (een .mdb-bestand).
  • Let op! Zorg ervoor dat er bij het maken van een back-up iedereen is afgemeld uit het Gilde-systeem. De database mag tijdens het maken van een back-up niet in gebruik zijn.

2. SQL-database
In tegenstelling tot een Access-database moet bij een SQL-database niet alleen de Access-database worden geback-upt, maar zowel de Access- als de SQL-database moeten worden geback-upt.

  • Van de SQL-database dient een zogenaamde .bak-file worden opgeslagen.
  • De SQL-database(s) staan op de SQL-server. Via het programma Microsoft Management Studio kan van de originele database een back-up worden gemaakt.
  • Let op! Zorg ervoor dat deze .bak-files op een andere locatie worden opgeslagen, dan de originele databases.

3. Automatisch maken van een back-up
Het is mogelijk om het maken van back-ups te automatiseren. Het hangt er echter wel vanaf welk type SQL-server u heeft. De gratis SQL Express heeft deze functie niet. De betaalde versies hebben de mogelijkheid wel.

Onze hulp nodig?
Vragen die u niet kunt stellen aan uw systeembeheerder of waar u of uw systeembeheerder geen antwoord op heeft, kunt u stellen aan de Gilde Servicedesk.

Meer informatie over onze hardware-aanbevelingen vindt u via deze link.

0 antwoorden

Plaats uw reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zeven + negen =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.